DIY 70cm dipool antenne

Ik heb een kleine dipool antenne voor de 70cm band geknutseld en de resultaten zijn boven verwachting!

Neem een bnc connector en 2 stukjes massief draad, bijvoorbeeld installatiedraad. Haal aan één kant van de draden ca; 0,5 cm isolatie weg en buig het gestripte stukje haaks om. Meet het rechte stuk en knip het af op precies 16 cm, de omgebogen 0,5 cm meet je niet mee.

Schroef de twee draden vast in de bnc connector en in principe is je antenne klaar.

Ik heb de antenne op testapparatuur gezet en de antenne blijkt uitstekend op de frequentie te werken. Je kunt de antenne direct op je portofoon bevestigen en dat werkt goed, je antenne staat dan horizontaal en is dan een soort richtantenne. Beter is het om de antenne verticaal aan een stok o.i.d. te bevestigen en dan zo hoog mogelijk plaatsen, uiteraard heb je dan wel een stuk kabel nodig om de antenne op de stok met je portofoon te verbinden. Gebruik geen metaal als stok!

Hierboven zie je drie foto’s van de antenneopstelling op mijn zolder. Boven aan het bamboestokje zit de antenne met plakband vast en onderaan heb ik het stokje aan een statief vastgezet. Met deze opstelling maak ik contacten tot zo’n 30 km in de omtrek, slechts met 5 watt op de de Boafeng. Uiteraard ben je wel afhankelijk van je tegenstation, als je tegenstation met een portofoon op de bank blijft zitten wordt het nooit wat.

spiderbeam uit dakraam

De opstelling met de bamboestok heb ik even neergezet om jullie te laten zien hoe simpel je grote afstanden kan maken. Normaliter gebruik ik een uitschuifbare mast van 12 meter en daar zit hetzelfde antennetje bovenin. Als je geen dakraam hebt kan je de antenne natuurlijk ook op een andere manier plaatsen, zorg wel dat de antenne altijd zo vrij en hoog mogelijk staat. Let op, deze antenne kan je niet gebruiken als het regent. Het is dus puur bedoeld als een tijdelijke opstelling.

Wat heb je nodig:

BNC female connector

SMA BNC kabel Kies voor de kabel type C of F en de lengte die je nodig hebt.

Installatiedraad Kan je overal kopen, link is slechts een voorbeeld.

Met de drie bovenstaande onderdelen knutsel je vrij simpel een tijdelijke antenne om aan je portofoon te bevestigen. Zelf gebruik ik zwaardere apparatuur en dus ook andere onderdelen. Mocht je nog vragen hebben? regeer dan via een pb op mycells of mail mij gerooide(@)gmail.com

LET OP: deze antenne is uitsluitend te gebruiken op de 70cm band, dit zijn de lpd kanalen Inclusief  NC3 . Dus nooit op NC1 of andere frequenties op de 2 meter band gebruiken!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.