Antenne testdag 29 juni 2024

Gisteren weer een leuke testdag op de zendbak gehad. In de ochtend heb ik de 12 meter Spiderbeam telescoopmast opgezet met daaraan een stuk speakerdraad van 19,81 meter. De draad verbonden aan een 49:1 transformator, aan de andere kant van de transformator een stuk 50 ohm coax van 8 meter. Aan het eind van de 8 meter coax een 1:1 unun en dan 2 meter coax naar de zender. (Xiegu G90). Zo, de endfed antenne was klaar voor de avondsessie en op de 40-20-15 en 10 meter band een swr onder de 2, goed genoeg om zonder tuner te kunnen werken.

12 meter Spiderbeam

19,81 meter speakerdraad

49:1 transformator

1:1 unun als choke

Toen de endfed antenne was geplaatst ben ik even over verschillende banden gaan speuren en de ontvangst was boven verwachting. Naast de Xiegu G90 heb ik ook een CRT 6900n staan en deze staat aangesloten op een gps 27 1/2 antenne voor de 11 meter band. Op 11 meter bleken leuke condities te zijn en ik maakte al snel een paar leuke qso’s met o.a. Servie, Schotland en Siberie.

19rc161 in actie op 11 meter

Aan het begin van de avond had ik afgesproken met een station in Haarlem om de antenne te testen op de 40 meter band. Voorafgaande heb ik de antenne uitgetest op verschillende websdr’s in Europa en dat ging verrassend goed o.a. Maasbree, Leiden, New Castle, Edinburg, Koblenz, Polen en Venetie raakte ik met m’n 20 watt zendertje. Het contact met m’n maatje in Haarlem verliep bijzonder goed op 40 meter (5/9), ook op 11 meter hadden we goed contact. Ondertussen was het al bijna donker aan het worden en de hoogste tijd om de endfed antenne weer af te breken. Het was een geslaagde dag en de endfed heeft heeft zichzelf goed bewezen. De 49:1 transformator was er eentje van aliexpress en kan tot 100 watt verwerken, leuk ding voor een leuk prijsje! 73′ Sjaak

Dit bericht is geplaatst in DIY antennes. Bookmark de permalink.