Kledinghanger antenne 2m/70cm

Het is vakantietijd en dus een mooie gelegenheid om weer eens een antenne in elkaar te knutselen. Ik had al vaker op youtube gezien hoe je van een oude kledinghanger een eenvoudige 2m/70cm dipool kunt maken. Vanochtend liep ik tegen een aantal van dat soort kledinghangers aan en ik ben gelijk aan de slag gegaan.

 

overzicht materialen

overzicht materialen

Knip de korte kant van de hanger precies af op 17 cm. Buig daarna de rest van de hanger recht en knip het andere deel af op 50cm.

 

17cm korte kant

50cm lange kant

Buig het draad netjes in vorm, je hebt dan een U model met een lange en een korte poot. Maak nog zo’n zelfde want je hebt er 2 nodig. Als je de 2 polen klaar hebt neem je een flinke kroonsteen en schuif die over de korte en lang draad helemaal tot onder in de U. Plak of schroef de 2 kroonstenen met ijzerdraad en al op een plankje o.i.d. Ik heb een lijmpistool gebruikt, dat werkt geweldig.

vertinnen

aansluiting

Pak nu een stuk coax kabel rg58 (highflexx7 is te dik) en haal een stukje van de isolatie weg. Draai tussen 2 vingers de buitenmantel strak en dun, dat zelfde doe je met de binnendraad en vertin het met een soldeerbout. Draai de schroefjes van de kroonsteen helemaal open en bevestig links en rechts de vertinde draden. Schroef de boel goed vast en leg de coaxkabel 90 graden op de plank. Plak of klem de coax vast aan de plank en zet aan het uiteinde van de coaxkabel een pl plug. Je antenne is nu klaar!

kant en klaar

Ik heb de antenne met een klem aan een paaltje gezet om de boel te testen. Je kunt allerlei manieren verzinnen om de antenne op te stellen…in de nok van een zolder, uit een dakraam, aan een schutting etc. Hou er wel rekening mee dat je de antenne alleen met droog weer buiten kunt gebruiken. Hieronder zie je een aantal metingen die ik heb gedaan.

antenne opstelling

Leixen

Quansheng

433.725 MHz

144.200 MHz

145.200 MHz

160.500 MHz

Je ziet dat op de 70cm band (lpd kanalen) de antenne het prima doet, ook op de 2 meter band (144/146 MHz) gaat het prima. Ik heb ook een test gedaan rond de 160 MHz, daar werkt de antenne niet goed en dat is logisch. De korte draad is voor de 70cm band en de lange voor de 2 meter band. Als je dus rond de 160 MHz wilt zenden zal je de lange draad moeten inkorten. Knip van beide lange polen een even groot stukje af en meet dan opnieuw, uiteindelijk zal je op de frequentie uitkomen die je voor ogen hebt…wees voorzichtig en knip kleine stukjes tegelijk.

Dit bericht is geplaatst in DIY antennes. Bookmark de permalink.