Party time on the airwaves

Ja, het is echt feest op de 27mc 11 meter band. De zonnecyclus nadert haar hoogtepunt in 2025 en in de aanloop daar naartoe is het dikke pret op de frequenties. Het ene moment is er niks te beleven op de band en op het andere moment rollen stations vanuit de hele wereld binnen. Ik ben in mei van dit jaar lid geworden van de rcdx club en ben daar ook een logboek bij gaan houden met m’n nieuwe call sign 19rc161.

Regelmatig zit ik in mijn tuinhuisje de band af te speuren en zo af en toe pik ik er een leuk contact uit. Vanaf mei dit jaar heb ik zo’n 100 buitenlandse contacten kunnen leggen in 28 verschillende landen. Als er goede condities zijn is het eenvoudig om binnen Europa contacten te maken, er zijn regelmatig momenten dat de band wagenwijd open staat en de hele wereld binnen bereik ligt. Zo heb ik mooie verbindingen kunnen maken met o.a. Brazilie, Paraguay, USA en Reunion Island. Ik ben geen fanatieke dx’er, als er condities zijn pik ik er 2 0f 3 uit en voor de rest zit ik lekker te luisteren naar de chaos op 27.555 MHz 🙂

Goed, tot aan de winter zal er nog regelmatig dx verkeer zijn en in het voorjaar van 2025 barst het weer los. Als de zonnecyclus over haar hoogtepunt is geweest blijft het nog een paar jaar lekker goed toeven op 11 meter. Dus zorg dat je een ssb zendertje op de kop tikt, span een draadje of zet een antenne neer, zet je zender op 27.555 MHz en roep… cq dx, cq dx!

Dit bericht is geplaatst in QSO. Bookmark de permalink.