Het einde van de pandemie wordt niet op televisie uitgezonden

Het toonaangevende Britisch Medical Journal heeft een interessant artikel geplaatst.

Ik heb het artikel door een vertaalmachine gehaald, het originele kunt U hier vinden.

Het einde van de pandemie wordt niet op televisie uitgezonden

Dashboards met pandemische statistieken hebben de schermen gedomineerd en hebben geholpen om covid-19 te volgen, maar David Robertson en Peter Doshi leggen uit waarom ze misschien niet genoeg zijn om het einde ervan te definiëren

Toen het jaar 2021 begon, leek de covid-19-pandemie af te nemen. Discussies en voorspellingen over “openstellen”, een terugkeer naar “normaal” en het bereiken van kudde-immuniteit waren in de lucht. 4 Maar voor velen nam het optimisme af naarmate het aantal gevallen en sterfgevallen in India, Brazilië en elders toenam. De aandacht ging uit naar varianten van het SARS-CoV-2-virus – meest recentelijk de opkomst van omicron. Net toen het einde in zicht leek, werd het onderbroken door een voorgevoel dat de pandemie nog lang niet voorbij zou kunnen zijn. 6

In tegenstelling tot eerdere pandemie, is covid-19 nauw gevolgd via dashboards die tot doel hebben de realtime beweging en het effect van het coronavirus te tonen; ze volgen laboratoriumteststatistieken, ziekenhuis- en intensive care-opnames, transmissiesnelheden en, meest recentelijk, toegediende vaccindoses. Deze dashboards – met hun panelen met cijfers, statistieken, epidemische curven en hittekaarten – hebben onze televisies, computers en smartphones gedomineerd. In hun kern is de aantrekkingskracht van objectiviteit en gegevens om vast te grijpen te midden van onzekerheid en angst. Ze hebben de bevolking geholpen om de behoefte aan snelle inperking en controle te conceptualiseren, 7 het publieke sentiment te sturen, de druk op te voeren voor tegenmaatregelen en een aura van nood te handhaven. 7 Ze bieden een gevoel van controle wanneer zaken afnemen na bepaalde tegenmaatregelen, maar kunnen ook een gevoel van hulpeloosheid en dreigende catastrofe veroorzaken wanneer zaken toenemen.

Problemen met het definiëren van het einde van een pandemie

Er is geen universele definitie van de epidemiologische parameters van het einde van een pandemie. Op basis van welke maatstaf zullen we dan weten dat het echt voorbij is? De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de covid-19-pandemie uitgeroepen, maar wie zal ons vertellen wanneer het voorbij is?

De alomtegenwoordigheid van dashboards heeft ertoe bijgedragen dat het gevoel is ontstaan ​​dat de pandemie voorbij zal zijn wanneer de dashboardindicatoren allemaal nul (infecties, gevallen, sterfgevallen) of 100 (gevaccineerd percentage) bereiken. Ademhalingspandemieën van de afgelopen eeuw laten echter zien dat het einde niet duidelijk is en dat het sluiten van een pandemie beter wordt begrepen als optredend bij de hervatting van het sociale leven, niet bij het bereiken van specifieke epidemiologische doelen. 9

Ademhalingspandemieën van de afgelopen 130 jaar zijn gevolgd door jaarlijkse seizoensgolven, aangewakkerd door virale endemiciteit die doorgaans aanhoudt tot de volgende pandemie. 10 Wat naar beneden gaat, komt weer boven, en de moeilijkheid om het einde van een pandemie te dateren, wordt weerspiegeld in de historische en epidemiologische literatuur. Hoewel veel geleerden beschrijven dat de “Spaanse griep” zich voordoet in drie golven van “1918 tot 1919”, zijn er ook veel verwijzingen naar de pandemie van “1918 tot 1920”, waarbij meestal wordt vastgelegd wat sommigen een “vierde golf” noemen. 11 Ook het midden van deze eeuw “Aziatische griep” pandemie wordt algemeen beschreven als een twee golven gebeurtenis 1957-1958, maar andere hebben een derde golf, het plaatsen van het einde van de pandemie in 1959. 12

Deze variabiliteit in het dateren van historische pandemieën benadrukt het onnauwkeurige karakter van het gebruik van sterftecijfers om, zelfs met terugwerkende kracht, het “einde” van een pandemie en het begin van de interpandemische periode te bepalen. De CDC stelt vandaag bijvoorbeeld dat ongeveer 100.000 Amerikanen stierven in elk van de grieppandemieën van 1957 en 1968. 13 14 Maar deze schattingen omvatten sterfgevallen die plaatsvonden op tijden die de meesten zouden beschouwen als tussen pandemieën (respectievelijk 1957-1960 en 1968-1972). 15 16

Het idee, versterkt door dashboards, dat een pandemie eindigt wanneer het aantal gevallen of sterfgevallen tot nul is gedaald, staat haaks op het historische bewijs dat substantiële morbiditeit en mortaliteit door griep seizoen na seizoen blijft optreden tussen pandemieën. In het interpandemische seizoen van 1928-29 bijvoorbeeld, zijn er in de Verenigde Staten naar schatting meer dan 100.000 extra sterfgevallen als gevolg van influenza A/H1N1 (het pandemische virus van 1918) opgetreden in een populatie die een derde zo groot is als die van vandaag. 17 Bovendien kan het een uitdaging zijn om te onderscheiden welke sterfgevallen kunnen worden toegeschreven aan de pandemie en welke in de interpandemische periode thuishoren. De verschillen zijn niet triviaal, aangezien oversterfte de klassieke maatstaf is voor het beoordelen van de ernst. 16 18Interpandemische jaren hebben soms een hoger dodental gehad dan de pandemische seizoenen die volgden, zoals het seizoen 1946-47 dat voorafging aan het pandemische seizoen 1957-58 ( fig. 1 ). 19 Het einde van een pandemie kan dus niet worden bepaald door de afwezigheid van extra sterfgevallen als gevolg van de pandemische ziekteverwekker.

Figuur 1
Figuur 1

Maandelijks sterftecijfer door alle oorzaken in de VS, met pijlen en vetgedrukte datums die het begin van pandemieën aangeven, van januari 1900 tot september 2021. De rode lijn geeft een voortschrijdend 12-maandsgemiddelde aan. Merk op dat van 1905 tot 1909 het US Bureau of the Census alleen jaarlijkse gegevens verstrekte (niet maandelijks)

Onderbreking en hervatting van het sociale leven

Een andere manier waarop we het einde van een pandemie kunnen afkondigen, is door het opleggen en opheffen van volksgezondheidsmaatregelen of -beperkingen te overwegen. Maatregelen die bij eerdere pandemieën werden gebruikt, waren vluchtiger en minder ingrijpend dan die bij covid-19. Zelfs voor de catastrofale Spaanse griep – die drie keer meer mensen per bevolking in de VS doodde dan covid-19, met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar 20-levens werden in korte tijd weer normaal, misschien alleen omdat er geen andere optie was. In een tijdperk vóór internet, apps voor het bezorgen van eten en videovergaderingen, was wijdverbreide en langdurige sociale afstand eenvoudigweg niet mogelijk, een situatie die vandaag de dag nog steeds het geval is voor veel werknemers die als ‘essentieel’ worden beschouwd. Een korte blik op pandemieën in het verleden in de VS toont inderdaad aan dat er geen vaste of deterministische relatie is tussen de pathogeniteit van een virus en de intensiteit en levensduur van interventies op het gebied van de volksgezondheid.

In vergelijking met eerdere pandemieën heeft de covid-19-pandemie een ongekende verstoring van het sociale leven veroorzaakt. Mensen hebben lang ervaren de tragedie van ziekte en onverwachte dood in pandemie en non-pandemie jaar, maar de covid-19 pandemie is historisch uniek in de mate waarin de onderbreking en hervatting van het sociale leven is zo nauw verbonden met epidemiologische statistieken ( box 1 ).

Vak 1

Contrasterende historische benaderingen van pandemische respiratoire virussen

1918 “Spaanse griep”

In 1918 was de eerste golf van de pandemie mild en ‘trokken relatief weinig aandacht’. 11 Als reactie op de tweede golf, die “zich een weg baande over de hele wereld”, voerden sommige steden in de VS niet-farmaceutische interventies uit, zoals schoolsluitingen en beperkingen op openbare bijeenkomsten. De meeste tegenmaatregelen werden binnen twee tot acht weken versoepeld en de verstoring van het sociale leven was relatief van korte duur. 21

John Barry, een vooraanstaand historicus die de pandemie van 1918 bestudeert, legde uit: “het ging allemaal heel snel.” In tegenstelling tot covid-19, zei hij, “was de stress niet continu”, en merkte op dat veel plaatsen “enkele maanden van relatieve normaliteit” ervoeren tussen golven. 22 New York en Chicago, de twee grootste steden van het land, hebben hun scholen nooit officieel gesloten, hoewel scholen in Chicago een ziekteverzuim van bijna 50% bereikten. Waar scholen sloten, bleven ze gemiddeld vier weken dicht (bereik 1-10 weken). 23

1957 “Aziatische griep”

De pandemie van de “Aziatische griep” van 1957 bereikte rond het midden van het jaar de Amerikaanse kusten. In de loop van de volgende negen maanden, waaronder twee golven eind 1957 en begin 1958, lagen naar schatting „80 miljoen Amerikanen bedlegerig met luchtwegaandoeningen”. 24 In de eerste golf was ongeveer 60% van de schoolkinderen ziek en het ziekteverzuim bedroeg 20-30%. 25 Maar zelfs toen werd geschat dat 40% van de leerlingen op sommige scholen in New York afwezig was vanwege griep, adviseerde de schooldirecteur van de stad dat er “geen reden tot ongerustheid was en, op advies van de gezondheidsafdeling, hebben we geen activiteiten.” 26Eind oktober werden universiteitsvoetbalwedstrijden in het hele land afgelast omdat veel spelers ziek waren. Teammanagers krabbelden door elkaar, zorgden voor vervangingen op het laatste moment en uiteindelijk werden er geen grote wedstrijden geannuleerd. 27

Net als tijdens de Spaanse griep stopte het gezondheidseffect van het nieuwe H2N2-virus niet toen de pandemie van 1957 ‘voorbij’ was. In 1960 berichtte Newsweek dat “zonder de fanfare van twee jaar geleden [het] Aziatische griepvirus stilletjes bijna iedereen aan het afschieten was die het de eerste keer miste.” 28 Begin dat jaar werd geschat dat 20% van de schoolkinderen in Los Angeles – ongeveer 120.000 kinderen – en meer dan 15% van de fabrieksarbeiders afwezig waren vanwege griep. 28 Ondanks hun omvang leidden deze epidemiologische effecten er niet toe dat de samenleving weer in een pandemie was afgegleden.

1968 “Hongkong griep”

Een decennium later arriveerde er een ander pandemisch virus waarvan functionarissen later schatten dat wereldwijd een miljoen mensen het leven hebben gekost. Maar de impact ervan op de volksgezondheidsinterventies en het sociale leven was minimaal. Historicus John Barry schrijft dat voor de VS “de episode niet significant dodelijker was dan een typisch slecht griepseizoen”, en merkt op dat “weinig mensen die het hebben meegemaakt zelfs wisten dat het gebeurde.” 29 Historicus Mark Honigsbaum wijst erop dat “terwijl de New York Times op het hoogtepunt van de uitbraak in december 1968 de pandemie beschreef als “een van de ergste in de geschiedenis van het land”, waren er weinig schoolsluitingen en bedrijven, voor de meeste onderdeel, bleef normaal functioneren.” 30

TERUG NAAR TEKST

Dashboards: de pandemie bestrijden of aanwakkeren?

Hoewel visuele afbeeldingen van epidemieën al eeuwenlang bestaan, is 31 covid-19 de eerste waarin realtime dashboards de ervaring van het publiek hebben verzadigd en gestructureerd.

Sommige historici hebben opgemerkt dat pandemieën niet eindigen wanneer de overdracht van ziekten eindigt “maar eerder wanneer, onder de aandacht van het grote publiek en naar het oordeel van bepaalde media en politieke elites die die aandacht vormgeven, de ziekte niet langer nieuwswaardig is.” 8 Pandemische dashboards bieden eindeloze brandstof en zorgen voor een constante nieuwswaarde van de covid-19-pandemie, zelfs als de dreiging laag is. Door dit te doen, kunnen ze de pandemie verlengen door een gevoel van sluiting of een terugkeer naar het pre-pandemische leven in te perken.

Onszelf deactiveren of loskoppelen van de dashboards is misschien wel de krachtigste actie om de pandemie te beëindigen. Dit is niet de kop in het zand steken. Het erkent eerder dat geen enkele of gezamenlijke set dashboardstatistieken ons kan vertellen wanneer de pandemie voorbij is.

Het einde van de pandemie zal je niet worden gebracht

De geschiedenis suggereert dat het einde van de pandemie niet simpelweg volgt op het bereiken van kudde-immuniteit of een officiële verklaring, maar dat het eerder geleidelijk en ongelijkmatig zal plaatsvinden naarmate samenlevingen niet langer allemaal worden verteerd door de schokkende statistieken van de pandemie. Pandemisch einde is meer een kwestie van geleefde ervaring, en is dus meer een sociologisch dan een biologisch fenomeen. En dus zijn dashboards – die de geestelijke gezondheid, de educatieve impact en de ontkenning van hechte sociale banden niet meten – niet het hulpmiddel dat ons zal vertellen wanneer de pandemie zal eindigen. Gezien de manier waarop samenlevingen dashboards zijn gaan gebruiken, kunnen ze inderdaad een hulpmiddel zijn om een ​​terugkeer naar de normale gang van zaken te voorkomen. Pandemieën – in ieder geval respiratoire virale pandemieën – eindigen gewoon niet op een manier die op dashboards kan worden weergegeven. Verre van een dramatisch “einde,

Als een buitengewone periode waarin het sociale leven op zijn kop stond, zal de covid-19-pandemie voorbij zijn wanneer we onze schermen uitdoen en besluiten dat andere kwesties opnieuw onze aandacht verdienen. In tegenstelling tot het begin, zal het einde van de pandemie niet op televisie worden uitgezonden.

Dit bericht is geplaatst in stand van zaken. Bookmark de permalink.