Boodschappen doen zonder mondkapje

Bij mij in het dorp doe ik boodschappen zonder mondkapje, m’n vrouw idem dito.

Ik heb alle supermarkten in het dorp via email om hun standpunt gevraagd met de onderstaande tekst:

Hallo Jumbo, Aldi etc.,

Ik val onder de uitzondering mondkapjesplicht en wil graag Uw winkel bezoeken. Om een discussie in de winkel te vermijden vraag ik U via deze weg om Uw standpunt in dezen duidelijk te maken. Ik ben in het bezit van een uitzondering pasje, verstrekt door de rijksoverheid.

Vriendelijke groeten,
Uw naam

Informatie over de “uitzondering mondkapjesplicht” kunt U hier lezen en het pasje kunt U hier uitprinten. U kunt zelf beslissen of U een “uitzondering” bent, U hoeft er geen longziekte o.i.d. voor te hebben. Als U stress krijgt van het dragen van een mondkapje is dat al genoeg reden om uitgezonderd te worden.

Ik heb dus een aantal supermarkten aangeschreven, hier heeft U enkele antwoorden die ik heb gekregen:

Dag Sjaak,
Bedankt voor je bericht.
Je bent van harte welkom in onze vestigingen.
Mochten er nog vragen zijn stel ze gerust.
Met vriendelijke groet,

Ekoplaza
************************************************************************

Beste heer “Sjaak”,
Bedankt voor je melding.

Per 1 december geldt er een mondkapjesverplichting in alle publieke ruimtes, dus ook bij supermarkten. Uitzondering op deze regel zijn klanten die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen. Als supermarktketen mogen en kunnen wij klanten hierop echter niet controleren.

Hopende je voldoende geïnformeerd te hebben en een fijne dag gewenst.

 

Met vriendelijke groet,


Jumbo Klantenservice

********************************************

Geachte heer “Sjaak”,

De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december ook voor mensen met een beperking of ziekte. Wel is er een uitzondering mogelijk voor mensen die vanwege hun ziekte of beperking niet in staat zijn een mondkapje te dragen. Wij attenderen klanten hierop, echter gaan wij niet handhaven. In verband met de privacywetgeving vragen wij klanten niet naar de reden voor het niet dragen van een mondkapje.

Vertrouwende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Afdeling Klantenservice
ALDI Zoetermeer B.V.

*****************************************************************

U ziet het…Ekoplaza is uiterst vriendelijk en ze vragen tijdens het winkelen ook nergens naar. De andere twee supermarkten zijn wat meer formeel en laten eigenlijk weten dat ze zich er niet mee willen bemoeien. Ook in deze twee supermarkten kan je gewoon zonder kapje winkelen en ze vallen je niet lastig. Bij de Aldi hebben ze mij nog nooit iets gevraagd, bij de Jumbo een enkele keer een soort vakkenvuller die bijdehand wilt doen, kaartje laten zien of melden dat je in de uitzonderingsregel valt is altijd afdoende.

De beschrijving zoals ik die heb gegeven zijn mijn persoonlijke ervaringen en dat wil niet zeggen dat het overal zo gaat. Bij kleine winkels, zoals bijvoorbeeld; slager of dierenzaak heb ik ook nooit problemen gehad, één keer melden of kaartje laten zien en ze onthouden je gelijk.

Probeer het gerust een keer en het is heel normaal als U nerveus bent om de winkel zonder mondkapje in te stappen. Het moment dat U met Uw boodschappen de winkel uitstapt is onbetaalbaar! De kracht en het zelfvertrouwen dat U heeft gekregen zal van U af stralen!

Dit bericht is geplaatst in stand van zaken met de tags , . Bookmark de permalink.