Nederwiet kweken
Welkom bij de cursus Nederwiet kweken
Ik kweek al jaren m'n eigen Nederwietje en heb vorig jaar op het blog een kleine cursus neergezet om beginners wat informatie te verschaffen. Als je voor het eerst gaat kweken lijkt het best wel moeilijk maar dat is het niet. Ik ga op deze pagina in stappen uitleggen hoe ik het doe, ik zeg niet dat mijn manier de beste is maar het is altijd goed gegaan.
Stap 1 - Zaadselectie

In het najaar ga ik altijd het zaad voor het nieuwe seizoen bestellen, vorig jaar het ik Top44 planten gekweekt en dat is uitstekend gelukt...het was een heerlijk lange nazomer en dat deed de planten goed! Dit jaar heb ik gekozen voor "Purple Tops" , ik heb deze plant al eerder gekweekt en het was een waar genot om deze plant te kweken en te roken.
De plant begint groen en gaat dan langzaam over naar een diep paarse kleur, een groot voordeel is dat weinig mensen de plant herkennen als wietplant....en da's gunstig

De plant is bijzonder sterk en uitstekend geschikt voor het Nederlandse klimaat, de opbrengst aan gedroogde toppen is ca: 500 gram per plant en oogstbaar zo rond eind September. Het is een Sativa soort met mooie slanke vingers.
Zaad kan je op heel veel adressen kopen, ik koop mijn zaad altijd online bij Azarius , klik daar op het tabblad "Headshop" en selecteer dan Cannabiszaden. Bij Azarius kan je met een online eenmalige machtiging betalen maar ook met Ideal.Ze zijn voor mij een betrouwbare leverancier van zaden en nog veel meer aanverwante artikelen....echt een leuke Smart en Reformshop!
Stap 2 - Zaden ontkiemen en verspenen
Het is nu eind Januari en de hoogste tijd om ons zaad te ontkiemen, neem zoveel potjes als dat je zaadjes hebt en vul de potjes met stekaarde...maak de potjes goed nat en prik met een balpen een gaatje van ca: 1 cm diep. Doe in elk gaatje een zaadje en vul het gaatje op met wat aarde.
Zet de potjes in een propagator en doe de deksel erop, boven op de propagator zitten schuifjes om de beluchting te regelen...zet de propagator niet in de volle zon maar op een schaduw plekje waar het lekker warm is.
Binnen 14 dagen zullen bijna alle zaadjes ontkiemt zijn en gaat de propagator op een zonnige plek en de schuifjes gaan helemaal open. We plaatsen nu bij elke plantje een satestokje met een stiekje erom, het stiekje moet er losjes omheen liggen want het stiekje hoeft pas steun te geven als de planten wat groter zijn.
Als je de schuifjes niet te ver openzet hoef je de gehele kiemperiode geen water meer te geven, zodra de plantjes zo'n 5 centimeter hoog zijn en reeds blaadjes hebben, haal je de kap eraf en kunnen ze op eigen kracht verder groeien. Hou ze in dit stadium vooral niet te nat anders krijg je van die uitgeschoten stengeltjes.
In de loop van Februari gaan we verder met de cursus, we gaan de plantjes dan voeding geven en indien nodig gaan we ze verpotten.
De zaadjes zijn op 15-1 de grond in gegaan en op 19-1 staken de eerste twee het kopje al boven de grond, fantastisch goed zaad!

Steek nu naast elk ontkiemt zaadje een satestokje
zodat we straks de wortels niet beschadigen en leg er alvast een stiekje omheen.

De jonge plantjes staan nu vrolijk voor het raam met uitzicht op het zuiden, geef ze water naar behoefte en oefen geduld uit.
Stap 3 - Geduld uitoefenen.
Voorlopig hebben we geen omkijken naar de plantjes, alles gaat vanzelf en we relaxen wat door een blowtje te rollen van de vorige oogst en wachten rustig af.

Om deze rustige tijd aangenaam door te komen schotel ik jullie wat lekkere gerooide kweekmuziek voor!
Stap 4 -  verpotten
Vandaag (18-3) heb ik de plantjes overgezet in twee liter potten.
In deze potten blijven ze staan totdat ze naar buiten kunnen.
Afhankelijk van het weer kunnen de plantjes misschien eind April al naar buiten, ik zet dit jaar één plant in een kuip van 60 liter en de andere plant gaat in de volle grond. In de kuip zit nog de potgrond van vorig jaar en die grond gebruik in dit jaar weer.
Als je met nieuwe potgrond begint is het een kwestie van volstorten en planten maar, in mijn geval ga ik de oude grond opwaarderen met een flinke dosis kalk en kunstmestkorrels met de N-P-K verhouding 12+10+18.

N = stikstof
P = fosfor
K = kalium

Ook de plek waar de plant in de volle grond komt te staan krijgt een behandeling met kalk en kunstmest, meng de handel goed door de aarde en maak het dan flink nat.
Als je in potten wilt kweken is het verstandig om een zo groot mogelijke pot te nemen, hou er rekening mee dat een pot van 60 liter in de zomer elke dag water nodig heeft....neem dus vooral een zo groot mogelijke pot!
Ook is het verstandig om maar één plant per pot te zetten omdat je straks de mannelijke planten eruit moet halen, die kan je natuurlijk gewoon wegknippen maar dan staat de overgebleven plant niet netjes in de midden en dat geeft bij winderig weer problemen.

Het is nu eind maart en de plantjes hebben er flink de sokken in.
De hoogste tijd om wat voeding te geven, in de groeifase geef ik altijd een evenwichtige voeding met de N+P+K verhouding 20+20+20 van het merk plantprod. Op de afbeelding zien jullie een klein potje maar zelf koop ik een zak van 20kg omdat ik het ook op m'n volkstuin gebruik...grote balen zijn verhoudingsgewijs een stuk goedkoper, je kunt het krijgen in de grote landbouw winkels(klik op de foto).
De planten staan nog steeds in potten dus we geven niet teveel voeding en water anders schieten ze te hard door

Als het buiten zo'n 20 graden is kan je de planten overdag buiten zetten, een beetje frisse lucht zal ze goed doen en ze raken ook wat gehard. Let wel op dat er niet teveel wind staat, de plantjes zijn nog fragiel en kunnen dus gemakkelijk beschadigen.
We weten op dit moment nog niet welke plant mannelijk of vrouwelijk is, voordat de planten buiten hun vaste plek krijgen zullen we dus eerst vast moeten stellen "wie wie is". Vermoedelijk kunnen we over een paar weken zien welke planten vrouwelijk zijn en volgt de volgende stap in deze cursus.
Stap 5 -  voeding
Zo zien ze er nu uit op 03-04-2006
man
man2
man3
man4
vrouw4
vrouw1
vrouw2
vrouw3
Het grote voordeel van vroeg zaaien is dat je in een vroeg stadium al kan zien welke plant man of vrouw is.
Als je laat in het seizoen zaait kan alleen de kenner de sexe van de plant bepalen, ik was uiteraard weer vroeg en vanwege de nog korte daglichtperiode kon ik vandaag het eerste mannetje al herkennen. Mannetjes moeten zo snel mogelijk verwijderd worden omdat we uitsluitend onbevruchte vrouwtjes willen hebben.

Op de bovenste 4 foto's zie de duidelijke kenmerken van een mannelijke plant, het witte plaatje geeft een overzicht van beide geslachten. De 4 foto's hieronder zijn duidelijk vrouwelijke planten......wees zuinig op de dames!
Stap 6 - man vrouw herkennen
Het weer is al weken slecht en de plant doet het rustig aan, ik heb een week of vier geleden de kop uit de plant geknipt om haar een beetje in toom te houden. De kop heb ik laten wortelen en in de groene kuip ernaast gezet.

Zoals je ziet staat de plant er naar omstandigheden goed bij, de weersverwachtig is wel gunstig want aankomend weekend worden er temperaturen boven de 25 graden verwacht. Met zulke temperaturen gaat de plant veel water en dus ook voeding gebruiken, vergeet dus niet om eerdaags een lekkere dosis voer te geven. Warmte, water en voeding....de plant zal de komende weken dus flink gaan groeien en ik ga er volgende week nog een keer met de snoeischaar doorheen.
Ik zal van het snoeien een paar foto's maken en als het me lukt zal ik ook een kort filmpje van het snoeien plaatsen
6-juni-2006
Ik heb de plant vandaag (25/6) een snoeibeurt gegeven.
31-juli-2006
De dagen worden korter en de plant laat heel voorzichtig de eerste draadjes van bloei zien, het enorm warme weer van de laatste tijd heeft de plant flink doen groeien, zo flink dat ik haar al drie keer heb moeten snoeien. Vandaag heb ik dus de eerste bloeiverschijnselen waargenomen en ga haar nog een laatste snoeibeurt geven. Behalve snoeien trek ik alle grote bladeren van de plant af, dit geeft de plant wat lucht en zet haar aan om te gaan bloeien. Om de bloei nog verder te stimuleren laten we haar zo droog mogelijk staan en geven voeding met een hoge P (npk) , de extra fosfor trekt de plant als het ware in de bloei. Ik gebruik kunstmest met de npk verhouding 10-52-10 , wees wel voorzichtig met de fosforvoeding....niet te veel geven!!!!!

Degene die nog niet heeft kunnen constateren welke plant mannelijk of vrouwelijk is zou dat nu duidelijk moeten zien, mannen bloeien veel eerder dan vrouwen dus als je nu nog geen bloemetjes ziet heb je zeer waarschijnlijk vrouwen in je tuin staan.
Over een week of 6 zal je plant al flink stinken en volop in de bloei staan, kapers liggen er helaas altijd voor de kust dus beveilig je planten op je eigen manier. Vroeger zetten ik altijd boobytraps maar tegenwoordig lopen er hier twee honden los en die waken prima over m'n plantjes. Het maken van boobytraps ga ik jullie niet uitleggen en hoef je dus ook niet via mail aan me te vragen....maak het vooral niet te gek, het is maar een plantje!

Zo tegen de oogst kunnen jullie de laatste stap van de cursus verwachten.....see you later!
23-aug-2006
Nog even een update met foto's van de plantjes!
Zoals je ziet zijn ze flink geworden, de hoogte is nu ca: 1,80 en naar verwachting komt daar nog 20 cm bij. De bloei is flink aangeslagen en is het aftellen begonnen. Zodra de plant echte toppen gaat vormen is het zaak om schimmels goed in de gaten te houden. Kijk regelmatig de toppen na en zodra je ook maar één schimmeltje ziet moet je die gelijk weghalen....gewoon het geschimmelde topje eruit knippen. Let goed op schimmels want ik heb weleens planten in twee weken tijd zien verschrompelen en dat is echt niet nodig!

De schimmelgevoeligheid van je plant is afhankelijk van het soort dat je hebt gezet, echte buitensoorten zijn beter resistent tegen schimmels dan de binnensoorten, ik heb ooit een White Widow buiten gekweekt en dan doe ik dus nooit meer.
Pluk regelmatig grote bladeren van je plant, dat houd de plant lekker luchtig en ze krijgt dan meer kans om snel te drogen...planten die continu nat zijn hebben meer kans op schimmels.
16-sept-2006
Daar is 'ie weer met een update van de plantjes!

Zoals jullie kunnen zien op de foto's (klik er maar op) gaat het zeer voorspoedig, het lekkere droge weer van de afgelopen tijd doet de plantjes goed en ze ruiken al erg lekker! De plant achter het hekje is wat verder dan de plant bij het raam, komt vermoedelijk door de huiskamerverlichting. Vreemd genoeg zie ik de plant nog niet paars worden en dat zou die onderhand wel moeten zijn...afwachten maar.
Ik verwacht dat er over een week of drie geoogst kan worden, ik zal van de oogst een kort filmpje maken.

Ik heb het afgelopen jaar van verschillende mensen die met deze cursus meedoen, foto's mogen ontvangen en daar zaten een aantal prachtige planten bij. Ik hoop dat bij jullie de bloei ook mooi doorzet!
Ja, beste cursisten....de hoogste tijd om te oogsten!

Vandaag ben ik begonnen met het oogsten. Zo links en rechts zag ik al wat schimmel in de plant , de toppen zijn lekker dik en vet...dus de schaar erin. De plant is van uitstekende kwaliteit maar helaas heb ik geen paarse toppen gekregen, wat er fout is gegaan met het zaad durf ik niet te zeggen...belangrijkste is dat de plant het uitstekend heeft gedaan. Ik heb een klein filmpje van het knippen gemaakt zodat je een idee krijgt hoe dat gaat. De plant die je op het filmpje ziet heb ik op stam gekweekt en dus diverse keren gesnoeid ook heb ik  regelmatig blad verwijderd. De plant heeft ca: 75 topjes gekregen.... ik ben er dik tevreden over!
Mochten jullie nog met vragen zitten omdat je bijvoorbeeld m'n commentaar( accent) bij het filmpje niet goed kon verstaan :-) ??? mail me dan gerust.
27-sept-2006
Purple tops
Tegenwoordig is er ook vrouwelijk zaad te koop check it out!
Tegenwoordig is er ook vrouwelijk zaad te koop check it out!
MP3 Player requires JavaScript and the latest Flash player. Get Flash here.
/gerooide/playground/planten/PICT0458.jpg" target="_blank">
www.e-referrer.com